Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wegetariańskie zrazy z bakłażana

Składniki:

  • 3 bakłażany/około 1 kg/
  • ½ szklanki posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, mięta/
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki bułki tartej

    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany umyć, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i wydrążyć cały miąższ. Wyłożyć do miski, osolić i wystudzić., drobno posiekać , dodać jajka, mąkę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę. Formować łyżką zrazy i smażyć na złocisty kolor z obu stron. Podawać z pikantną ulubioną surówką .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *