Składniki:
- 3 bakłażany/około 1 kg/
- ½ szklanki posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, mięta/
- 3 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki bułki tartej
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyć, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i wydrążyć cały miąższ. Wyłożyć do miski, osolić i wystudzić., drobno posiekać , dodać jajka, mąkę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić masę. Formować łyżką zrazy i smażyć na złocisty kolor z obu stron. Podawać z pikantną ulubioną surówką .