Składniki:
- 25 dag wędzonego boczku
- 20dag ziemniaków
- 20dag marchewek
- 10 dag fasoli szparagowej
- 2 jajka
- tymianek
- koperek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć, nie obierać. Przekroić na ćwiartki. Następnie oprószyć solą, pieprzem, paprykami, świeżym tymiankiem i polać oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w temp.180 stopni. Gdy warzywa się pieką, pokroić boczek w pół plastry. Podsmażyć na patelni na chrupko. Dodać pokrojoną fasolkę i podlać wodą. Dusić przez kilka minut a następnie dodać do warzyw. Piec jeszcze przez 5 minut. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wlać na tłuszcz po smażeniu boczku i usmażyć płaski omlet. Następnie zrolować jak naleśnika i pokroić w wąskie plastry. Dodać do warzyw.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad