Wątróbki drobiowe po francusku
Składniki:
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 25 dag ananasa z puszki
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/8 l bulionu z kostki
- szczypta tymianku
- sól, pieprza
Sposób przyrządzania:
Wątróbki umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką, solą i pieprzem. Boczek pokroić w plasterki, wytopić na rozgrzanym maśle. Włożyć wątróbkę, często obracając, smażyć na dużym ogniu, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Do sosu na patelni wlać bulion, chwilę gotować. Dodać ananasa, oprószyć tymiankiem, mieszając podgrzać. Ponownie włożyć wątróbkę, gotować 2 minuty. Podawać z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.