Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywa do słoików

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg papryki
  • 3 pory
  • 3 łyżki soli

    Zalewa:

  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w krążki, a cukinię, pory i ogórki pokroić w kostkę.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą, odstawić na 3 godziny.
    W między czasie ocet zagotować razem z cukrem po czym odstawić do ostygnięcia i wlać olej.
    Następnie warzywa odsączyć z powstałego sosu i przełożyć do słoików.
    Zalać je zalewa i szczelnie zakręcić.
    Pasteryzować około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *