Skład:
- 2 filety śledziowe
- 3 ugotowane w łupinach ziemniaki
- 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
- 2-3 ugotowane buraki
- 3 jaja na twardo
- 2 ogórki kwaszone
- kilka grzybów marynowanych i korniszonów
- 2 cebule
- sok z 2 cytryn
- 2 żółtka
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, pokroić w cienkie paski lub kostkę i skropić cytryną. Ugotowane ziemniaki i buraczki obrać, pokroić w drobna kostkę. Jaja posiekać. Ogórki pokroić w cienkie paski.
Obraną, opłukaną cebulę, grzybki i korniszony drobno posiekać. Układać na długim półmisku
wszystkie składniki , każdy oddzielnie, pasmami, jeden obok drugiego; ziemniaki i filety obsypać obficie szczypiorkiem, a warzywa – solą i pieprzem. Udekorować ozdobnie pokrojona marchewką i jarmużem. Polać całość sosem utartym z surowych żółtek, musztardy i oliwy, przyprawionym do smaku solą i cukrem.