Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka cielęca

Skład:

  • 75dkg mostku cielęcego
  • 3-4 cebule
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wina
  • 2 żółtka

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczony i umyty mostek pokroić na porcje, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 30 minut. Dodać obraną i umytą cebulę, listek laurowy, pieprz, imbir i czosnek. Ugotować, wyjąć mięso i przetrzeć do wywaru miękką cebulę. Stopić masło, wymieszać z przesiana mąką, rozprowadzić 1 szklanką wywaru, zagotować, dodać żółtka wymieszane z winem. Mieszając podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania i przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Do przygotowanego sosu włożyć mięso obrane z kości. Podać potrawkę na salaterce, obłożoną pół-krążkami cytryny, jako dodatek – ryż ugotowany na sypko i sałatka z buraków z kwaszonymi ogórkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *