Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka duszone z warzywami

Składniki:

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 25 dkg pomidorów
  • cukinia
  • kilka małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka
  • 3 łyżki oleju

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę lekko wyprażyć na suchej patelni. Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na 1 godzinę. Tak przygotowane udka obtoczyć w prażonej mące. Na patelni rozgrzać olej obrumienić na nim udka, odłożyć. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać obrane i rozdrobnione czosnek i cebulę, zeszklić, dodać pozostałe, pokrojone warzywa, podlać wodą, dusić około 5 minut, przyprawić, wymieszać. Do rondla z duszonymi warzywami dodać obrumienione udka, dusić kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *