Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka zapieczone z ziemniakami i majonezem

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 60 dkg ziemniaków
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Udka umyć osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie natrzeć posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 5 minut odcedzić. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć przekrojone w stawie kolanowym udka, obłożyć naokoło ziemniakami, ziemniaki przyprawić solą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C odwracając i polewając wytapiającym się tłuszczem. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika, polać majonezem wymieszanym ze śmietaną i ponownie zapiekać przez kolejne 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Można też danie zapiekać na żaroodpornych tależach podzielone na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *