Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w słodko kwaśnym pomarańczowym sosie

Składniki:

  • 4 duże udka kurczaka
  • 4 duże pomarańcze
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obficie skropić oliwą, odstawić. Pomarańcze dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie, jeden z nich cienko obrać używając obieraczki do warzyw, uzyskaną skórkę pokroić w cieniutką słomkę. Z pozostałych wycisnąć sok, potrzebne nam będzie około 2 szklanek. Ocet wymieszać z cukrem, doprowadzić do, wrzenia, powolutku gotować aż cukier się rozpuści i lekko przyrumieni. Połączyć z sokiem pomarańczowym i bulionem. Gotować powoli przez około 30 minut aż objętość sosu wynosić będzie 1 szklankę.. Sos winien być jednorodny i gęsty. Przygotowane wcześniej udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C. Kurczaka w sosie piec aż będzie miękki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaya" przez Marię W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *