Składniki:
- 4 duże udka kurczaka
- 4 duże pomarańcze
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obficie skropić oliwą, odstawić. Pomarańcze dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie, jeden z nich cienko obrać używając obieraczki do warzyw, uzyskaną skórkę pokroić w cieniutką słomkę. Z pozostałych wycisnąć sok, potrzebne nam będzie około 2 szklanek. Ocet wymieszać z cukrem, doprowadzić do, wrzenia, powolutku gotować aż cukier się rozpuści i lekko przyrumieni. Połączyć z sokiem pomarańczowym i bulionem. Gotować powoli przez około 30 minut aż objętość sosu wynosić będzie 1 szklankę.. Sos winien być jednorodny i gęsty. Przygotowane wcześniej udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C. Kurczaka w sosie piec aż będzie miękki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaya" przez Marię W