Składniki:
- 60 dkg pociętego na nieduże kawałki ogona wołowego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 6 małych obranych ziemniaków
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 łodygi selera, obrane i pokrojone na kawałki
- 3 obrane ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kawałeczek świeżego imbiru
- kolendra, kminek i koper, mielone, do smaku
- kardamon, cynamon, goździki, anyż, pieprz do smaku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra wody
- sól
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni podgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki ogona. Gdy się przyrumienią wyjąć i odłożyć. Na patelnię dodać pastę pomidorową, przyprawy zmielone i całe chwilkę smażyć następnie podlać wodą i powoli dusić mieszając przez kilka minut. Tak przygotowane przyprawy dodać wraz z kawałkami ogona do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować około 60 minut. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze kolejną godzinę. Gdy składniki zmiękną dodać sól do smaku, wymieszać, dodać zieleninę i podawać.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaya" przez Dominikę B