Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka drobiowe w chrupiącej panierce

Składniki:


• 4 udka z kurczaka
• 1 łyżeczka papryki w proszku
• sól, pieprz
• 2 jaja
• 2 łyżki mąki
• 8 łyżek śruty pszennej
• 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 6 łyżek oleju

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Udka opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć papryką, solą i pieprzem.
Jaja rozkłócić, wymieszać z mlekiem. Śrutę wymieszać z mąką i bazylią. Udka zanurzyć w mleku z jajkami, następnie obtoczyć w mące. Panierkę mocno docisnąć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka na złocisto brązowo.
Udka ułożyć na natłuszczonej blasze lub przełożyć do natłuszczonego dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku około 30 minut. Mięso podawać np. z ziemniakami z wody i sałatką pomidorową.
Można udekorować ziołami.

4 comments for “Udka drobiowe w chrupiącej panierce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *