Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po chińsku duszona na ostro

Składniki:


• 500 gramów polędwicy wołowej
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżeczki zmielonej ostrej papryki
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1 duża papryka czerwona
• 6 łyżek oleju sojowego
• 3 dymki pokrojone na kawałki długości 2 – 3 centymetrów
• 1/2 szklanki pędów bambusa
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 1 i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 średni por pokrojony w plasterki
• 1/2 łyżeczki do kawy grubo tłuczonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka do herbaty spirytusu
• 1/2 łyżeczki octu winnego
• 1/2 szklanki bulionu rozcieńczonego gorącą wodą

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na cienkie niewielkie kwadraciki. Jajko roztrzepać z solą i mąką ziemniaczaną tak, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Plasterki mięsa obtoczyć w cieście. Paprykę pokroić w paski, a nasiona odrzucić.
Na patelni rozgrzać 3 – 4 łyżki oleju, wrzucić paprykę, smażyć półtorej minuty, dodać chili, wymieszać.
Resztę oleju rozgrzać na większej patelni, wrzucić pędy bambusa, dymkę, cebulę, imbir, pory, pieprz; smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ocet, bulion, doprowadzić do wrzenia, włożyć mięso; dusić 30 sekund ciągle mieszając. Podawać w ogrzanej salaterce z dodatkiem smażonej papryki i makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *