Składniki:
-
- 2 jajka
- 4 białka jajek
- ¼ drobno posiekanej cebuli
- ½ drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 5 dkg sera twarogowego
- szczypta ziół prowansalskich
- 2 kromki razowego chleba tostowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Niedużą patelnie rozgrzać, dodać masło, paprykę, cebulę i czosnek, smażyć kilka minut mieszając. W miseczce rozmieszać jajka i białka, przyprawić solą i pieprzem, przelać na patelnię, powoli smażyć mieszając. Do tostera włożyć kromki chleba. Gdy jajecznica lekko się zetnie dodać pokruszony twaróg i zioła prowansalskie. Tak przyrządzoną jajecznicą obłożyć tosty i podawać.