Składniki:
- 2 wędzone makrele
- 1 płat okrągłego białego chleba
- 15 dkg twarogu śmietanowego lub sera homogenizowanego
- ¼ masła
- 1 mały ugotowany burak ćwikłowy
- 1 ogórek kiszony
- 2 jajka gotowane na twardo
- 1 cytryna
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 pęczek szczypiorku lub koperku, pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wędzoną rybę obrać ze skóry, podzielić na połówki wzdłuż kręgosłupa, bardzo dokładnie oczyścić z ości, błony otrzewnej itp., pokroić w poprzeczne plastry. Z ulubionej zieleniny odłożyć klika gałązek do dekoracji, resztę drobniutko posiekać, wymieszać z serem, przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w pół plasterki. Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plasterki, podobnie oliwki i ogórek kiszony.
Pozbawiony skóry płat chleba o grubości około 1,5 cm smarujemy dokładnie masłem. Następnie nakładamy nań warstwą o grubości około 3 – 5 mm ser z zieleniną. Wyrównujemy masę serową długim nożem i przystępujemy do dekoracji. Zewnętrzny wieniec układamy z plastrów ryby wędzonej układając je schodowo. Następny wieniec stanowią pół plasterki cytryny, plasterki oliwek przybrane ziarnami kukurydzy, ogórek kiszony, buraczek, a kończymy dekorację gustownym koszyczkiem z ugotowanego na twardo jajka wypełnionego ziarnami kukurydzy. Całość wieńczy zielenina.