Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort kanapkowy z wędzoną rybą

Składniki:

    • 2 wędzone makrele
    • 1 płat okrągłego białego chleba
    • 15 dkg twarogu śmietanowego lub sera homogenizowanego
    • ¼ masła
    • 1 mały ugotowany burak ćwikłowy
    • 1 ogórek kiszony
    • 2 jajka gotowane na twardo
    • 1 cytryna
    • kilka czarnych oliwek
    • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
    • 1 pęczek szczypiorku lub koperku, pietruszki
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Wędzoną rybę obrać ze skóry, podzielić na połówki wzdłuż kręgosłupa, bardzo dokładnie oczyścić z ości, błony otrzewnej itp., pokroić w poprzeczne plastry. Z ulubionej zieleniny odłożyć klika gałązek do dekoracji, resztę drobniutko posiekać, wymieszać z serem, przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w pół plasterki. Ugotowanego buraka kroimy w cienkie plasterki, podobnie oliwki i ogórek kiszony.
     Pozbawiony skóry płat chleba o grubości około 1,5 cm smarujemy dokładnie masłem. Następnie nakładamy nań warstwą o grubości około 3 – 5 mm ser z zieleniną. Wyrównujemy masę serową długim nożem i przystępujemy do dekoracji. Zewnętrzny wieniec układamy z plastrów ryby wędzonej układając je schodowo. Następny wieniec stanowią pół plasterki cytryny, plasterki oliwek przybrane ziarnami kukurydzy, ogórek kiszony, buraczek, a kończymy dekorację gustownym koszyczkiem z ugotowanego na twardo jajka wypełnionego ziarnami kukurydzy. Całość wieńczy zielenina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *