Składniki:
- 20 dkg pieczonego lub wędzonego kurczaka
- 6 jajek
- 10 dkg orzechów włoskich
- 1 zielony ogórek
- 10 dkg śliwek
- ½ szklanki majonezu
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić obrać i podzielić na połowę, oddzielić żółtka od białek, białka pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć na tarce. Orzechy obłuszczyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, cześć posiekać, kilka połówek pozostawiając do dekoracji. Ogórki dokładnie umyć, odkroić kilkanaście plasterków, resztę pokroić w kostkę. Śliwki pozbawić pestek, kilka pokroić w ćwiartki, resztę w pół plasterki. Kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć do smaku, dodać majonez, delikatnie wymieszać. Przełożyć do szklanej salaterki, wyrównać. Na środku usypać kopczyk z tartych żółtek, udekorować pozostałymi składnikami.