Składniki:
- 50 dkg polędwiczek wieprzowych
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mandarynka
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
Wycisnąć sok z mandarynki, dodać sos sojowy, imbir, cukier i mąkę ziemniaczaną. Część skórki z mandarynki pokroić w słomkę. Mięso pokroić w słupki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, szybko obsmażyć na niej mięso, dodać kilkanaście paseczków skórki z mandarynki, chwilę poddusić razem, dodać sos, zagotować przez minutę i podawać. Jako dodatek proponuję ryż na sypko.
Uwaga: imbir ma intensywny smak więc lepiej dać go mniej niż zbyt wiele.