Składniki:
- 1 kg tilapii
- 1 szklanka mąki
- sok z dwóch cytryn
- 2 szklanki wody
- 2 białka ubite na sztywną pianę
- 1 słoiczek sosu czosnkowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rybę myjemy dokładnie, osączamy na papierowym ręczniku. Kroimy na kawałki ,nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dwiema łyżkami oliwy i wodą. W tak przygotowanej panierce zanurzamy kawałki ryby . Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy rybę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik i osączamy z nadmiaru oleju. Usmażoną, osączoną rybę układamy na półmisku ,skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z sosem czosnkowym i białym pieczywem.