Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
- sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
- 40 dkg twarogu śmietankowego
- 10 dkg cukru
- 3 żółtka
- aromat (migdałowy, pomarańczowy, waniliowy…) do smaku
- 2, 3 obrane, podzielone na cząstki słodkie mandarynki bez pestek
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Żółtka zmiksować z cukrem i aromatem, dodać do twarogu, bardzo dokładnie wymieszać używając miksera. Masą serową wypełnić podpieczone ciasto, ułożyć na nim dokładnie obrane z błon cząstki mandarynek.