Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z twarożkiem i mandarynkami

Składniki:

    Ciasto:

    • 250 g mąki tortowej
    • 10 g drożdży
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
    • sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)

    Farsz:

    • 40 dkg twarogu śmietankowego
    • 10 dkg cukru
    • 3 żółtka
    • aromat (migdałowy, pomarańczowy, waniliowy…) do smaku
    • 2, 3 obrane, podzielone na cząstki słodkie mandarynki bez pestek


    Sposób przyrządzenia:

    Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
    Żółtka zmiksować z cukrem i aromatem, dodać do twarogu, bardzo dokładnie wymieszać używając miksera. Masą serową wypełnić podpieczone ciasto, ułożyć na nim dokładnie obrane z błon cząstki mandarynek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *