Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
- sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
Farsz:
- 4 dojrzałe banany
- 15 dkg ciemnego cukru
- 2 szklanki śmietany kremowej
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- płatki migdałowe
Sposób przyrządzenia:
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W rondlu o grubym dnie podgrzewać cukier aż nie zacznie się karmelizować, dodać 1 szklankę śmietany, podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. W upieczonym spodzie tarty ułożyć połówki bananów, zalać lukrem z cukru i śmietany, schłodzić. Pozostałą śmietanę mocno schłodzić, dodać cukier waniliowy, ubić na sztywno. Ubitą śmietaną wypełnić wnętrze tarty, posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.