Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z melonem

Składniki:

  • 1 krążek surowego ciasta francuskiego
  • 2 melony
  • 25 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • ¾ szkl. słodkiej śmietanki
  • 15 dag migdałów
  • 3 łyżki mączki migdałowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

    Sposób wykonania:
    Ciasto przełożyć do formy do tarty, ponakłuwać je widelcem po czym owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
    W między czasie jajka oraz żółtka roztrzepać ze śmietaną po czym dodać jeszcze 20 dag cukru oraz mączkę migdałową.
    Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na cieście,
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie obrane melony pokroić na cząstki, które posypać cukrem i przesmażyć na rozgrzanym maśle do momentu, aż cukier się skarmelizuje i pokryje kawałki melona.
    Na upieczonej tarcie rozłożyć melona i posypać migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *