Składniki:
- 1 krążek surowego ciasta francuskiego
- 2 melony
- 25 dag cukru pudru
- 8 dag masła
- ¾ szkl. słodkiej śmietanki
- 15 dag migdałów
- 3 łyżki mączki migdałowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
Ciasto przełożyć do formy do tarty, ponakłuwać je widelcem po czym owinąć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
W między czasie jajka oraz żółtka roztrzepać ze śmietaną po czym dodać jeszcze 20 dag cukru oraz mączkę migdałową.
Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na cieście,
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 15 minut.
W między czasie obrane melony pokroić na cząstki, które posypać cukrem i przesmażyć na rozgrzanym maśle do momentu, aż cukier się skarmelizuje i pokryje kawałki melona.
Na upieczonej tarcie rozłożyć melona i posypać migdałami.