Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mączki migdałowej
  • 3 dag masła
  • 2 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 dag płatków migdałowych

Sposób wykonania:

  1. Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po 2 śliwki.
    Złożyć ciasto po przekątnej i zlepić brzegi.
    Następnie żółtko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciastek, które ułożyć na blasze i wstawić o piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut.
    Przed posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *