Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
- sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
Farsz:
- 1 obrany, pokrojony w półplastry owoc mango
- 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
- kilka plastrów obranego ze skórki kiwi
- 1 łyżka rumu
- cukier puder – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Na upieczonym spodzie tarty cienko rozsmarować serek, na nim ułożyć symetrycznie plastry mango, skropić rumem, oprószyć cukrem pudrem. W centrum ułożyć plastry kiwi.