Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z mango

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
  • sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)

Farsz:

  • 1 obrany, pokrojony w półplastry owoc mango
  • 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
  • kilka plastrów obranego ze skórki kiwi
  • 1 łyżka rumu
  • cukier puder – opcjonalnie


Sposób przyrządzenia:

Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Na upieczonym spodzie tarty cienko rozsmarować serek, na nim ułożyć symetrycznie plastry mango, skropić rumem, oprószyć cukrem pudrem. W centrum ułożyć plastry kiwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *