- Przy wyborze podczas zakupów owoców mango powinniśmy się kierować kilkoma wskazówkami. Wybieramy owoce ciężkie, bez brunatnych plamek. Powinny przyjemnie pachnieć, a nagniatane palcem skórka i miąższ powinny być wyczuwalnie miękkie.
- Owoc mango zawiera dużą płaską pestkę dlatego dzieląc owoc wzdłuż na dwie części nie przecinamy go w osi lec nieco z boku.
- Trzymając mocno część owocu zawierającą pestkę wykonujemy kolejne cięcie oddzielające część zawierającą pestkę.
- Nożem z zaokrąglonym, tępym końcem nacinamy części owocu w kostkę.
- Używając dużej łyżki wydrążamy ponacinany miąższ owocu.
- Używając noża obieramy środkową część owocu zawierającą pestkę, wykrawamy ją, a miąższ kroimy.
- Efekt naszych zabiegów, czysty, aromatyczny i bardzo smaczny miąższ.