Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta pomarańczowa z migdałami

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szkl. soku pomarańczowego
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki masła
  • bita śmietana
  • 50 g płatków migdałowych

    Sposób wykonania:

    1. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm po czym wyłożyć nim dno i boki formy wysmarowanej masłem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
      W między czasie jajka zmiksować razem z żółtkami, wówczas dodać cukier oraz sok z pomarańczy.
      Całość dokładnie wymieszać i podgrzać na małym ogniu aż masa stanie się gęsta, wówczas dodać masło.
      Powstały krem rozsmarować na podpieczonym cieście.
      Na sam koniec posypać jeszcze płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni i udekorować bitą śmietaną

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *