Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta miodowa Eweliny

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 4 ajka
  • 2/3 szkl. miodu
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 ½ szkl. orzeszków ziemnych

    Sposób wykonania:
    Mąkę oraz ½ kostki masła posiekać po czym dodać 1 łyżkę wody, 2 łyżki cukru oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie zagnieść aby powstało kruche ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić na 15 min  do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, przełożyć na formę do tart wysmarowaną tłuszczem.
    Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 10 min.
    W między czasie resztę masła utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania kremu, wówczas wbić do niego jajka i wlać rozpuszczony miód.
    Całość odkładnie wymieszać, dodając sok i skórkę z cytryny oraz orzechy.
    Powstałą masę wylać na upieczoną tartę i włożyć ponownie do piekarnika na 45 min.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *