Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 kostka masła
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 4 ajka
- 2/3 szkl. miodu
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 2 ½ szkl. orzeszków ziemnych
Sposób wykonania:
Mąkę oraz ½ kostki masła posiekać po czym dodać 1 łyżkę wody, 2 łyżki cukru oraz wbić jajko.
Całość dokładnie zagnieść aby powstało kruche ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić na 15 min do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, przełożyć na formę do tart wysmarowaną tłuszczem.
Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 10 min.
W między czasie resztę masła utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania kremu, wówczas wbić do niego jajka i wlać rozpuszczony miód.
Całość odkładnie wymieszać, dodając sok i skórkę z cytryny oraz orzechy.
Powstałą masę wylać na upieczoną tartę i włożyć ponownie do piekarnika na 45 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M