Składniki:
- 1 ¼ szkl. mąki
- 100 g zimnego masła
- 6 łyżek wody
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g brokułów
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 3 szkl. śmietany 18%
- 80 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym dodać szczyptę soli oraz odrobinę wody.
Całość dokładnie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie brokuły zalać wodą i gotować około 3 minut.
Następnie do mleka dodać śmietanę, jajka oraz posiekany czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno formy, nakłuć go widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
Po upieczenia ułożyć na cieście różyczki brokułu i zalać całość mleczną masą.
Wierzch posypać startym serem i wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.