Składniki:
- 8 plasterków szynki
- 30 dag. pieczarek
- 1/2 szkl. śmietany
- 10 dag. masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szkl. mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Czwartą ich część kroimy w cienkie plasterki, resztę bardzo drobno siekamy. Wszystkie pieczarki gotujemy w słonej wodzie przez 2 min. Posiekane, mieszamy z sosem beszamelowym, przygotowanym z mleka, mąki i połowy masła. Na spodzie półmiska układamy 4 plastry szynki i przykrywamy pieczarkami z beszamelem. Na wierzchu kładziemy pozostałe plastry szynki, wlewamy śmietanę podgrzaną z rozpuszczonym masłem. Posypujemy solą i pieprzem, polewamy resztę sosu, dekorujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, by danie się zarumieniło.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad