* Cykl – kuchnia mistrzów.
Skład:
- Szynka wieprzowa z/k bez biodrówki – 10 kg
- Piwo – 3 l
- Miód (najlepiej spadziowy) – 1 l
- Sól peklująca
- Czosnek, ziele angielskie
- Kminek, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Zagotować piwo z miodem i tym wrzątkiem zaparzyć czosnek, zioła, przykryć i odstawić do wystudzenia. Rozpuścić sól peklującą i wszystko dokładnie odcedzić przez gęste sito i lnianą ściereczkę.
Dużą strzykawką z grubą igłą nastrzykiwać szynkę bardzo gęsto, gdy wycieknie z szynki wtedy poprawić. Nastrzykiwanie powtarzać codziennie przez 5-7 dni.
Szynkę można wędzić i parzyć lub upiec w temp.120-130 ºC przez 4-5 h. Wystarczy wewnątrz temp ok. 60 ºC.
Autor: Mirosław Drewniak