Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w sosie cytrynowym.*

*Cykl – Kuchnia mistrzów.          

Skład:

  • schab cielęcy 1,5kg
  • cytryny 2 szt
  • madera lub porto 300 ml
  • śmietana 200 ml
  • cukier 4 łyżki
  • ocet winny 4 łyżki
  • rosół 400 ml
  • rodzynki 100g
  • cebulki 200g
  • sklarowane masło 100g
  • wątróbka cielęca 800g
  • cebule 3 duże
  • koszyczki z kruchego ciasta 10 szt

Sposób przyrządzenia:
Mięso pociąć na plastry, lekko posolić, posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem. Przygotować sos: z cukru i octu winnego zrobić lekki karmel wlać sok wyciśnięty z cytryn i rosołu, gotować ok. 10 min. Wlać 200 ml. Porto, śmietankę i chwile gotować. Wrzucić surowe masło, gotować do częściowego zredukowania, odstawić. Usmażyć cebulkę na maśle dodać sparzone rodzynki, sól pieprz, estragon (szczyptę) wlać resztę porto, dusić przez chwilę. Wątrobę i cebulę usmażyć cielęcinę na maśle i przełożyć do sosu, lekko dusić. Rozłożyć koszyczek z ciasta na środku talerza, napełnić wątróbką. Na około porozkładać mięso, polać sosem i przekładać cebulką z rodzynkami.
dodatki: budyń z kaszy jaglanej, szparagi.

Autorzy: Barbara Rataj Anna Gościej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *