*Cykl – Kuchnia mistrzów.
Skład:
- schab cielęcy 1,5kg
- cytryny 2 szt
- madera lub porto 300 ml
- śmietana 200 ml
- cukier 4 łyżki
- ocet winny 4 łyżki
- rosół 400 ml
- rodzynki 100g
- cebulki 200g
- sklarowane masło 100g
- wątróbka cielęca 800g
- cebule 3 duże
- koszyczki z kruchego ciasta 10 szt
Sposób przyrządzenia:
Mięso pociąć na plastry, lekko posolić, posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem. Przygotować sos: z cukru i octu winnego zrobić lekki karmel wlać sok wyciśnięty z cytryn i rosołu, gotować ok. 10 min. Wlać 200 ml. Porto, śmietankę i chwile gotować. Wrzucić surowe masło, gotować do częściowego zredukowania, odstawić. Usmażyć cebulkę na maśle dodać sparzone rodzynki, sól pieprz, estragon (szczyptę) wlać resztę porto, dusić przez chwilę. Wątrobę i cebulę usmażyć cielęcinę na maśle i przełożyć do sosu, lekko dusić. Rozłożyć koszyczek z ciasta na środku talerza, napełnić wątróbką. Na około porozkładać mięso, polać sosem i przekładać cebulką z rodzynkami.
dodatki: budyń z kaszy jaglanej, szparagi.
Autorzy: Barbara Rataj Anna Gościej