Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka barania z rożna

Składniki:


• szynka barania około 2 kg
• 0,75 l octu 6 proc.
• 10 dag świeżej słoniny
• pieprz
• sól
• 4 dag masła
• pół szklanki śmietany
• 2 dag mąki

Sposób przyrządzenia:
Dużą, z młodego barana, szynkę wyżyłować ze wszystkich stron, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, sparzyć wrzącym octem. Gdy ocet wystygnie, zlać go, zagotować i zalać pieczeń powtórnie. Pozostawić do ostygnięcia. Młodą świeżą słoninę posiekać nożem, wymieszać z pieprzem i solą. Mieszaniną tą, robić dziury w mięsie, naszpikować całą pieczeń, tj. nakładać w otwory. Posolić po wierzchu, włożyć na rożen i piec, polewając roztopionym masłem, a potem śmietaną. Baraninę można piec w piekarniku.
Temperatura powinna być z początku bardzo wysoka, aby od razu się pieczeń upiekła z wierzchu i nie puściła soku z siebie, następnie zaś przy niższej się dopieka. Podczas pieczenia ciągle polewać śmietaną.
Ściekły sos z pieczeni przecedzić, dodać łyżkę śmietany, zaprawić łyżką mąki, zagotować i polać mięso pokrajane w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *