Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń rzymska

Składniki:


• 60 dag mielonej wołowiny
• łyżka oliwy
• 4 łyżki ryżu
• 2 jajka
• cebula
• duża marchewka
• 3 małe pory
• 1/2 łyżeczki suszonej mięty
• pęczek natki pietruszki
• 3 łyżki posiekanych migdałów
• łyżka masła
• 3/4 szklanki bulionu
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki śmietany
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać ryż oraz pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszklą. Wlać 3/4 szklanki wody, osolić. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Ryż przestudzić.
Marchewkę obrać i opłukać, pory oczyścić i umyć. Marchewkę gotować 5 minut w osolonej wodzie. Następnie dołożyć pory i gotować jeszcze 2 -3 minuty. Warzywa wyjąć z wody, osączyć.
Natkę umyć i drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkami, ryżem, miętą, połową natki, solą i pieprzem. Na kawałku folii spożywczej uformować z masy prostokątny placek.
Na nim ułożyć marchew i pory. Mięso zrolować, pomagając sobie folią.
Mięso posypać migdałami. umieścić w formie wyłożonej folią aluminiową tak, by na zewnątrz wystawały brzegi. Mięso posmarować stopionym masłem.
Piec 40 minut w temperaturze 200ºC. W połowie pieczenia wlać bulion.
Pieczeń wyjąć z formy, usunąć folię. Sos przelać do rondelka, dodać mąkę rozmąconą łyżką wody i śmietaną, zagotować. Wsypać resztę natki, przyprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić, sos podać osobno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *