Składniki:
- 75 dkg szparagów
- 50 dkg oczyszczonych odwłoków średnich krewetek
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta białego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części , pokroić na mniejsze odcinki. W miseczce wymieszać bulion drobiowy, sos sojowy, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać czosnek i imbir, smażyć mieszając 30 sekund, dodać szparagi oraz 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem 2 minuty. Dodać krewetki i dusić kolejne 3 minuty. Dodać wymieszane w miseczce składniki, doprowadzić do wrzenia. Skorygować smak przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami.