Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi

Szparagi to warzywo z rodziny liliowatych obejmującej ok. 300 gatunków uprawianych głównie w cieplejszych obszarach Europu i Azji. Popularny w kuchni szparag lekarski jest uprawiany dla jadalnych młodych pędów. Stanowiły one przysmak w krajach starożytnej Europy, zwłaszcza w starożytnym Rzymie. Wartość odżywcza szparagów jest nieduża. Zawierają niewiele związków mineralnych i witamin oraz endogenny  aminokwas – asparaginę. Szparagi zawierają dużo związków purynowych i nadmierne ich spożycie może być szkodliwe. 100 gramów szparagów dostarcza 15 kalorii, 3,4 grama białka, 1,1 grama węglowodanów, 1,5 grama błonnika, 240 miligramów potasu, 85 miligramów fosforu, 26 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 0,9 miligrama żelaza, 0,3 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1, 0,08 miligrama witaminy B2, 0,8 miligrama witaminy PP, 0,04 miligrama witaminy B6, 20 miligramów witaminy C, 25 miligramów witaminy E, 30 mikrogramów kwasu foliowego.
Szparagi należy wybierać tylko te świeże – błyszczące, jędrne i chrupkie. Jeśli nie wierzysz swemu oku, warto potrzeć jeden szparag o drugi. Jeśli wydadzą poskrzypujący odgłos, są świeże. Pędy najlepiej obierać skrobaczką do warzyw, zaczynając od czubka (poniżej główki) i przechodzić w kierunku dołu. Aby w trakcie obierania się nie połamały możesz położyć je na czymś twardym – desce, denku garnka lub kuchennym blacie. Twarde końce szparagów należy usunąć. Można je odłamać,  można   też odciąć nożem. Zdrewniałe są zazwyczaj 2, 3 cm końcówki warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *