Składniki:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 cebule obrane i drobno posiekane
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g śmietany
- 250 g sera camembert obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
- 400 g szparagów
- 4 plastry gotowanej szynki
- sól, cukier i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, odrobinę cukru i soli. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż cebula uzyska złoty kolor i ulegnie skarmelizowaniu. W rondlu delikatnie zagrzać śmietanę, dodać kawałki sera camembert. Dodać gałkę muszkatołową i podgrzewać aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podzielić szparagi na 4 równe porcje. Każdą porcję związać jednym plastrem szynki. Gotować tak przygotowane szparagi na parze przez 8-10 minut. Po ugotowaniu umieścić je na talerzu i posypać skarmelizowanymi cebulkami. Polać sosem z sera camembert. Podawać z młodymi ziemniakami i pieczonym łososiem.