Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi w sosie z sera camembert

 

Składniki:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g śmietany
  • 250 g sera camembert obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 400 g szparagów
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • sól, cukier i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, odrobinę cukru i soli. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż cebula uzyska złoty kolor i ulegnie skarmelizowaniu. W rondlu delikatnie zagrzać śmietanę, dodać kawałki sera camembert. Dodać gałkę muszkatołową i podgrzewać aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podzielić szparagi na 4 równe porcje. Każdą porcję związać jednym plastrem szynki. Gotować tak przygotowane szparagi na parze przez 8-10 minut. Po ugotowaniu umieścić je na talerzu i posypać skarmelizowanymi cebulkami. Polać sosem z sera camembert. Podawać z młodymi ziemniakami i pieczonym łososiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *