Składniki:
- 2 sznycle cielęce
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki mąki
- jajko
- olej
- 10 listków szałwii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sznycle delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Przekroić na pół i oprószyć solą i pieprzem. Pieczywo pokruszyć w palcach. Szałwię posiekać i wymieszać z pieczywem. Jajko rozmącić na talerzu, na drugi talerz wysypać mąkę. Sznycle obtaczać kolejno w mące i w jajku , a na koniec w pokruszonych tostach , dokładnie dociskając panierkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad