Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz cielęcy z jogurtem

Składniki:

  • 40 dag. cielęciny bez kości
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 100 ml. jogurtu naturalnego bez cukru
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • kawałek kostki wołowej instant
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dodać listek laurowy. Cielęcinę dusić pod przykryciem , aż zacznie robić się miękka. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć na oleju wymieszanym z masłem przez 15 minut. Następnie przełożyć je do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru z kostki, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i gotować kilka minut do zgęstnienia sosu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *