Składniki:
- 40 dag. cielęciny bez kości
- 1 por
- 1 cebula
- 100 ml. jogurtu naturalnego bez cukru
- łyżka oleju
- łyżka masła
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki
- liść laurowy
- natka pietruszki
- kawałek kostki wołowej instant
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dodać listek laurowy. Cielęcinę dusić pod przykryciem , aż zacznie robić się miękka. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć na oleju wymieszanym z masłem przez 15 minut. Następnie przełożyć je do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru z kostki, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i gotować kilka minut do zgęstnienia sosu.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad