Składniki:
- 1 kg. wołowiny
- 5 cebul
- 1/2 kostki masła
- 1/2 litra jasnego piwa
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać do mięsa. Składniki zalać piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do nagrzanego do temperatury 250 stopni piekarnika. Piec półtorej godziny pod przykryciem. Pół godziny przed końcem pieczenia można zdjąć przykrywkę , wtedy mięso będzie bardziej zrumienione.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad