Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycel cielęcy

Składniki:

    • ½ kg cielęciny z karku
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • 2 łyżki masła
    • 1 limonka
    • ulubione zioła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso oczyścić z błon i żył, pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm, rozbić młotkiem do mięsa nadając im owalny kształt, przyprawić. Jajko wybić na talerz, rozmieszać. Każdy kotlet moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło, smażyć sznycle na złoty kolor. Z wyparzonej we wrzątku limonki otrzeć skórkę, pokroić lionkę w ozdobne plastry. Na każdy sznycel położyć plasterek limonki, oprószyć szczyptą startej skórki, dopiec w piekarniku. Podawać z frytkami i ulubionymi dodatkami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *