Składniki:
- 1 szczupak
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- sok i skorka z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 20 ml czerwonego wina
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki rodzynek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać ½ l wody.
Wrzucić jeszcze przyprawy i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać jeszcze ogon oraz łeb ryby i trzymać na małym ogniu do momentu, a z wywar wyparuje i zostanie 1 szklanka płynu.
Następnie szczupaka pokroić na dzwona i zalać go wywarem.
Gotować około 10 minut.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić ją winem i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny, cukrem, pieprzem i solą.
Całość dokładnie wymieszać i gotować powstały sos około minut do zgęstnienia.
Wówczas dodać rodzynki i płatki migdałowe.
Podawać w sos w sosjerce do ryby.