Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak gotowany w warzywach

Składniki:

  • 1 szczupak
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • sok i skorka z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 20 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    W między czasie włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać ½ l wody.
    Wrzucić jeszcze przyprawy i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać jeszcze ogon oraz łeb ryby i trzymać na małym ogniu do momentu, a z wywar wyparuje i zostanie 1 szklanka płynu.
    Następnie szczupaka pokroić na dzwona i zalać go wywarem.
    Gotować około 10 minut.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić ją winem i doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny, cukrem, pieprzem i solą.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować powstały sos około  minut do zgęstnienia.
    Wówczas dodać rodzynki i płatki migdałowe.
    Podawać w sos w sosjerce do ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *