Składniki:
- 1 kg schabu pokrojonego w grubszą kostkę
- 6 średnich cebul
- 4 kwaśne jabłka
- sok z cytryny
- 4 średnio dojrzałe banany
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia;
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, ziołami, zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę obrać, pokroić na cztery części. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Banany obrać i pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny. Na szpadki nadziewać, na przemian mięso, owoce i cebulę, polać oliwą z oliwek i piec na rozgrzanym ruszcie około 15-20 minut, często obracając.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna