Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na grilla. Tym razem przygotowaliśmy szaszłyki z wołowiny. Aby je przyrządzić oprócz mięsa potrzebujesz składników na marynatę: czosnku, soku z cytryny, gorczycy, kolendry i kminku.
Składniki:
- 600 g zrazówki wołowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 3-4 gałązki melisy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie pokroić go w kostkę.
Natomiast czosnek obrać i posiekać.
Dodać do niego kminek, kolendrę, gorczycę, olej, sok z cytryny oraz miód.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałą marynatą natrzeć mięso, które wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
Nadziewać go na patyczki od szaszłyków.
Między kawałeczkami przeplatać listki melisy.
Tak przygotowane szaszłyki kłaśc na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoty kolor.
Liczba porcji: 4