Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z zrazówki wołowej

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na grilla. Tym razem przygotowaliśmy szaszłyki z wołowiny. Aby je przyrządzić oprócz mięsa potrzebujesz składników na marynatę: czosnku, soku z cytryny, gorczycy, kolendry i kminku. 

Składniki:

  • 600 g zrazówki wołowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 gałązki melisy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić go w kostkę.
    Natomiast czosnek obrać i posiekać.
    Dodać do niego kminek, kolendrę, gorczycę, olej, sok z cytryny oraz miód.
    Całość dokładnie utrzeć i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć mięso, które wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać go na patyczki od szaszłyków.
    Między kawałeczkami przeplatać listki melisy.
    Tak przygotowane szaszłyki kłaśc na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoty kolor.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *