Składniki:
- 1 kg jagnięciny z udźca pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
- 2 szklanki jogurtu
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu cajene
- sól morska
- skórka cytryny pokrojona w paski
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
! szklankę jogurtu wymieszać z wodą. W misce zalać baraninę wodą z jogurtu, wymieszać, odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso obsączyć z zalewy, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować przyprawy. Wymieszać pozostały jogurt z chili, kurkumą, pieprzem kajeńskim, czosnek i łyżeczkę soli, ponownie zalać nią mięso i pozostawić przez 20 minut. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nabić kawałek skórki z cytryny i kostki mięsa baraniego, ewentualnie dosolić. W małej miseczce wymieszać rozpuszczone masło z sokiem z cytryny. Szaszłyki piec na grillu 3 minuty obracając, posmarować masłem z sokiem cytrynowym i piec kolejne 4 minuty. Natychmiast podawać.