Mamy dla Was przepis na pyszne szaszłyki wieprzowe przepisu Marcela. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa wieprzowego, musztardy, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- ½ kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Pokroić go w kostkę.Następnie do miseczki przełożyć musztardę.Dodać do niej oliwę z oliwek oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze liść laurowy oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Wstawić na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nabijać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5