Składniki:
- ½ op makaronu rurki
- 2 garście liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 15 szt orzechów włoskich
- 60 g startego parmezanu
- 400 ml oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 36%
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie do moździerza lub blendera wrzucić listki bazylii.Dodać obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz posiekane orzechy włoskie.Wrzucić starty parmezan.Całość dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite pesto.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na patelnie.Zalać go śmietaną.Dodać jeszcze pesto i całość dokładnie wymieszać, lekko podgrzewając.
Liczba porcji: 5