Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem z musztardowej marynaty. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- ½ szkl miodu
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka chilii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej miód oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić jeszcze do smaku chilii, pieprzem oraz solą.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia wyjąć żeberka z lodówki.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego pod przykryciem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 5