Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w musztardowej marynacie Krysi

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem z musztardowej marynaty. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • ½ szkl miodu
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka chilii
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej miód oraz musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić jeszcze do smaku chilii, pieprzem oraz solą.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć żeberka z lodówki.
    Przełożyć je do naczynia żaroodpornego pod przykryciem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *