Składniki:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- cebula pokrojona w plastry
Marynata:
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 4 zgniecione w prasce ząbki czosnku
- 1 posiekana drobno papryczka chili
- bazylia i tymianek do smaku
- sól
Sposób przyrządzenia:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W misce zalać mięso przygotowaną marynatą, przykryć, odstawić na noc do lodówki. Przed grillowaniem mięso obsączyć z nadmiary marynaty. Na namoczone wcześniej drewniane szpadki do szaszłyków nabijać mięso na przemian z posolonymi plastrami cebuli. Szaszłyki zrosić olejem i piec na dobrze nagrzanym grillu obracając kilkakrotnie. Podawać na gorąco z dodatkiem surówek.
Oczywiście skład szaszłyków można urozmaicić np plastrami boczku wędzonego.