Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 7 ząbków czosnku
- sól do peklowania
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki czosnku w granulacie
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 ½ łyżeczki soli
- przyprawa typu Vegeta
- szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Do glinianego garnka wlać 2-3 litry przegotowanej zimnej wody. Dodać ziele angielskie, obrany pokrojony w plasterki czosnek, sól i 2 łyżeczki soli do peklowania. Ułożyć mięso i odstawić na 5-6 dni, raz po raz przemieszać. Granulowany czosnek wymieszać z jałowcem, łyżeczką soli, Vegetą, pieprzem, papryką. Natrzeć szynkę, włożyć do bawełnianej siatki i do rękawa foliowego, dokładnie związać oba końce. Odstawić na 4 godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około godziny. Rękaw rozciąć i piec jeszcze 25 minut, aby szynka nabrała złocistego koloru.