Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna domowa szyneczka

Składniki:

 

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 7 ząbków czosnku
  • sól do peklowania
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku w granulacie
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • przyprawa typu Vegeta
  • szczypta majeranku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Do glinianego garnka wlać 2-3 litry przegotowanej zimnej wody. Dodać ziele angielskie, obrany pokrojony w plasterki czosnek, sól i 2 łyżeczki soli do peklowania. Ułożyć mięso i odstawić na 5-6 dni, raz po raz przemieszać. Granulowany czosnek wymieszać z jałowcem, łyżeczką soli, Vegetą, pieprzem, papryką. Natrzeć szynkę, włożyć do bawełnianej siatki i do rękawa foliowego, dokładnie związać oba końce. Odstawić na 4 godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około godziny. Rękaw rozciąć i piec jeszcze 25 minut, aby szynka nabrała złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *