Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suflet z żółtego sera

Składniki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 30 dag bułki
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 kieliszek wiśniówki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
3 łyżki mleka wymieszać z mąką.
Natomiast pozostałe mleko wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę z mlekiem i całość gotować na małym ogniu stale mieszając do zgęstnienia.
Powstałą masę odstawić do ostygnięcia.
W między czasie bułkę pokroić w kostkę, która zarumienić na 2 łyżkach masła.
Reszta masła posmarować foremki do sufletu i posypać je grzankami.
Natomiast do ostygniętej masy dodać jeszcze ser, żółtka, szczypiorek oraz wiśniówkę.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i przelać do formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *