Składniki:
- 10 dag żółtego sera
- 30 dag bułki
- 4 łyżki mąki
- 4 jajka
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 300 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 1 kieliszek wiśniówki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
3 łyżki mleka wymieszać z mąką.
Natomiast pozostałe mleko wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę z mlekiem i całość gotować na małym ogniu stale mieszając do zgęstnienia.
Powstałą masę odstawić do ostygnięcia.
W między czasie bułkę pokroić w kostkę, która zarumienić na 2 łyżkach masła.
Reszta masła posmarować foremki do sufletu i posypać je grzankami.
Natomiast do ostygniętej masy dodać jeszcze ser, żółtka, szczypiorek oraz wiśniówkę.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i przelać do formy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.