Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet waniliowy na zimno

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki konfitur
  • 25 ml koniaku
  • 1 op śmietanki
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 1 łyżka startej czekolady

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę po czym dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz cukier.
Gdy składniki się połączą wmieszać jeszcze w mące mąkę.
Następnie przelać masę jajeczną do brytfanki wyłożonej pergaminem i posmarowana tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec do ścięcia jajek.
Wówczas wyjąć omlet z formy i pokroić na 8 kawałków.
Połowę z nich ułożyć na talerzu, które skropić połową koniaku i posmarować konfiturami.
Przykryć druga połową kawałków omletu po czym skropić je pozostałym koniakiem i posypać orzechami.
Całość udekorować bitą śmietaną, która posypać czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *