Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki konfitur
- 25 ml koniaku
- 1 op śmietanki
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżka startej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę po czym dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz cukier.
Gdy składniki się połączą wmieszać jeszcze w mące mąkę.
Następnie przelać masę jajeczną do brytfanki wyłożonej pergaminem i posmarowana tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec do ścięcia jajek.
Wówczas wyjąć omlet z formy i pokroić na 8 kawałków.
Połowę z nich ułożyć na talerzu, które skropić połową koniaku i posmarować konfiturami.
Przykryć druga połową kawałków omletu po czym skropić je pozostałym koniakiem i posypać orzechami.
Całość udekorować bitą śmietaną, która posypać czekoladą.