Składniki:
- 4 steki z rostbefu lub antrykotu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki oliwy
Marynata:
- 2 cebule pokrajane w plasterki
- 2-3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać. Mięso lekko rozbić, polać marynatą, przykryć i na 12 godzin odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, oprószyć pieprzem. Piec na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C po 3 – 4 minut z każdej strony. Podnieść ruszt, steki posmarować oliwą i dopiec po 5 – 6 minut z każdej strony. Upieczone mięso posolić, podawać z cebulą z marynaty i bagietką.
Smacznego.
3 comments for “Steki wołowe marynowane”