Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki wołowe marynowane

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu lub antrykotu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oliwy

Marynata:

  • 2 cebule pokrajane w plasterki 
  • 2-3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku

Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać. Mięso lekko rozbić, polać marynatą, przykryć i na 12 godzin odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, oprószyć pieprzem. Piec na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C po 3 – 4 minut z każdej strony. Podnieść ruszt, steki posmarować oliwą i dopiec po 5 – 6 minut z każdej strony. Upieczone mięso posolić, podawać z cebulą z marynaty i bagietką.
Smacznego.

 

3 comments for “Steki wołowe marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *